BPH – Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund

Vad betyder BPH och hur går det till?

BPH står för Beteende- och personlighetsbeskrivning hund och är utformad för att passa alla hundar. BPH är inget prov där du och hunden kan göra rätt eller fel, utan bara en beskrivning av just din hund. Den görs på hundens villkor och det gör absolut ingenting om den får ett glädjefnatt och kör ett tokrace på banan, som exempelvis glada Poppy gör på vår BPH film.

Beskrivningen, som består av åtta olika moment, tar ca 30-45 minuter och du och din hund går banan tillsammans med en testledare som stöd. Testledaren informerar dig hela tiden inför de olika momenten så du kan lugnt bara lyssna.
Momenten kan vara att leka, arbeta för att komma åt mat, träffa på överraskningar mm och syftar till att se hur din hund hanterar olika situationer.

Podengo Friends Sweden har under åren bokat närmare 20 BPH platser för podengovänner runt om i landet, vi törs nog lova att det blivit många positiva överraskningar och stolta hussar/mattar. I Podengo Friends Magazine nr 1-2019 hittar du kommentarer från några av dem som gjorde BPH 2018.

Vill du också göra BPH med din hund så har SKK en bra förteckning över BPH arrangörer runt om i landet som du kan ta kontakt med. Även blandraser är välkomna att göra BPH, men behöver då skaffa en tävlingslicens från SKK, läs mer här.

Här nedan har vi satt ihop en liten film där vi lite kort visar podengos i de olika BPH momenten.

Du kan läsa mer om momenten i Podengo Friends Magazine nr 1-2019.

Här är några av BPH ekipagen
English