Hoopers

Hoopers, som är en hundsport för alla hundar och förare, är fortfarande ganska ny i Europa, den kommer från USA och kallas även Hoopers Agility eller NADAC Hoopers. Hoopers består av en bana med bågar (hoops), tunnlar, staket och tunnor som hunden ska gå igenom i en viss ordning.

 

 
Vad är Hoopers?

Målet är att bemästra en hinderbana bestående av så kallade hoops (bågar), tunnlar, tunnor och staket utan fel i ett smidigt samarbete mellan förare och hund. Ungefär som i agility, men utan hopphinder eller skarpa svängar. vilket gör att sporten passar bra även för hundar som på grund av skada inte ska hoppa.

 

För vem är Hoopers?

Hoopers passar alla hundar oavsett ålder, ras och storlek. Hundföraren behöver inte heller vara en atlet eftersom förarens roll är att vara stilla och visa/dirigera från en bestämd plats. Hoopers är därför en rolig aktivering där du får en bättre kontakt med hunden på avstånd.

 

Hur går det till?

Hunden ska gå igenom banan i en viss ordning. Banorna byggs med flytande mjuka linjer utan skarpa svängar eller vridningar vilket är skonsamt för hunden. Ordningen, avståndet och antalet hinder beror på klassen som hund och förare startar i. Hundföraren springer inte, utan tar sin hund till start och står sedan i sitt utsedda dirigeringsområde, medan hunden springer på banan. Hunden guidas med endast kroppsspråk, och ljudsignaler.

 

 

 

Kan man tävla i Hoopers?

Ja, det finns fyra tävlingsklasser i Hoopers; Startklass, Klass 1, Klass 2 och Klass 3. På Svenska Hoopersklubbens hemsida hittar du regelverket med mer information om att tävla i sporten.

 

Var kan man anmäla sig till en Hooperskurs?

Är du med i Podengo Friends och vill gå en kurs kan du höra av dig till oss. Vi anordnar Hoopers kurser i samarbete med instruktörer som genomfört Svenska Hoopersklubbens utbildning. 

Läs mer om Hoopers här!

English