Lure Coursing

Lure coursing – en älskad aktivitet

Lure coursing är en form av simulerad harjakt där hunden jagar en ”trasa” över ett öppet fält. För podengon, som i sitt hemland Portugal ofta används för jakt på främst kaniner, kan Lure coursing vara en absolut favoritaktivitet. Vi har träffat flera som tjuter högt av glädje direkt när de hör ljudet av linan som kör trasan runt banan, bland annat podengon Fidde som till och med blir svår att hålla så fort han bara hör fyrhjulingen starta för att dra ut trasan till nästa lopp.

Linan med trasan i ena änden läggs ut runt 10-15 trissor i marken och därefter drar en motor in trasan/haren som jagas av två hundar i varje lopp. ”Haren” gör kast åt olika håll precis som en riktig hare skulle göra för att komma undan. Under ett Lure coursingprov springer hundarna två lopp samma dag. Hur hundarna springer och hur de jagar haren observeras av domare på banan. Bedömningen och poängsättning görs utifrån fem kriterier, se rubrik Kriterier.


Hur börjar jag?

Hunden måste ha uppnått 9 månaders ålder för att få delta vid LC träning, men du kan börja träna den hemma redan som valp genom att dra en trasa/plastremsor i ett snöre på golvet som en lek. Om den fyllt 9 månader börjar du med att ta din hund till ett träningstillfälle. Du får prova på en gång utan att vara medlem, därefter behöver du bli medlem i Svenska Vinthundsklubben. Observera att alla hundar som deltar vid träningar eller prov måste bära munkorg, du kan kontakta en Lure coursing klubb för att få hjälp med det. Under rubriken Vilken utrustning behöver jag? kan du läsa mer om hur du tränar din hund att ha munkorg innan ni provar ett lopp.

När din hund sprungit ett antal träningslopp och visat att den är fokuserad på att jaga trasan samt kan springa med en annan hund, kanske du vill gå vidare och låta hunden springa licenslopp. Licensloppen springer hunden vid träning inför en licensgivare som avgör om hunden springer godkänt.

Licenslopp

Du får själv ordna stödhund, stödhunden behöver inte vara av samma ras. Innan påbörjad licenstagning skall hunden springa minst 1 ensamlopp och 1 parlopp vilka noteras på ansökningsblanketten för licensbok som du skriver ut från SvVK´s hemsida. Licens tilldelas hunden efter 3 godkända licenslopp som ska genomföras vid minst 2 olika träningsdatum samt godkännas av minst 2 olika licensgivare, alternativt kan en och samma domare godkänna alla 3 loppen. De 3 godkända licensloppen får ej genomföras med samma stödhund. Loppen bör om möjligt genomföras med stödhund av båda kön. Tik som löper får ej delta.

Podengo Portugues Pequeno och Medio skall vara 15 månader för att få springa sista licenslopp, Podengo Portugues Grande skall vara 18 månader.

När kan min hund börja tävla?

Efter tre godkända licenslopp, inför två olika licensgivare, har hunden fått sin licens för att få delta i lure coursingprov där den har chans att ta certifikat och i slutänden ett championat. Observera dock att hunden måste springa mot en annan hund av samma ras för att kunna få cert.

Lure Coursing prov (tävling)

Podengo Portugues får endast delta i CSS klass, ej på internationellt prov. Tik som löper får ej delta. Maxålder för startande hund är fyllda 8 år, vilket även gäller stödhund. Hundar får starta under det år som de fyller 8. Banlängden bör vara mellan 400-700 meter för Podengo Portugues Pequeno/Medio, respektive 600-1000 meter för Podengo Portugues Grande.

Minsta antalet startande i en ras är 2 deltagande hundar, är det bara 1 så räknas det som ett uppvisningslopp utom tävlan och hunden kommer inte få tillgodoräkna sig några poäng för loppet.

Kriterier

Domaren värderar hundens Lure coursing egenskaper enligt 5 kriterier; Rörlighet, Fart, Uthållighet, Följsamhet och Entusiasm och man kan som mest få 20 poäng per moment för dessa 5 = 100 poäng per domare. Hund som inte uppnått minst 50% av maxpoäng i första omgång får ej starta i omgång 2. Godkänt prov tilldelas hund som erhållit minst 50% av maxpoäng i båda loppen, uppnås inte detta är hunden ej godkänd och utgår därmed ur resultatlistan. För att tilldelas certifikat krävs att hunden erhåller minst 75% av maxpoäng. OBS! Det finns regel gällande maxtemperatur under träning och tävling, se svvk.se

Vilken utrustning behöver jag?

Hunden behöver ha en speciell munkorg som är godkänd för Lure Coursing, den är utformad så att hunden kan andas/flåsa ordentligt med öppet gap vilket de måste kunna under och efter ett lopp. Du kan alltså inte köpa en ”vanlig” munkorg i zoo-/hundbutiken. Endast ett fåtal modeller är godkända för LC, och tips på leverantör kan du få via Agneta Österberg vars kontaktuppgifter du hittar under rubriken Var kan jag läsa mer om Lure coursing längre ner.

Tänk också på att hunden oftast behöver vänjas vid att ha munkorg, träna den gärna därför med just en munkorg för LC, exempelvis den australienska modellen, se bild nedan, som kan kännas lite friare. Låt hunden bekanta sig med munkorgen hemma först, och kanske på några promenader, så vänjer den sig innan ett LC lopp.

Du behöver också två LC täcken (en liten ”väst”), ett rött respektive ett vitt, om du vill köra licenslopp eller LC prov med din hund.

Var kan jag läsa mer om hur Lure coursing fungerar?

www.pklc.svvk.se finns all information du behöver för att börja med Lure coursing, där hittar du även kalender för träningar och LC prov. I Podengo Friends Facebookgrupp finns också Agneta Österberg som har stor kunskap inom Lure Coursing och kan svara på frågor via mail till:  

Vad är släphare respektive rundbana?

Släphare är ett annat, liknande sätt att träna hundar som gillar att springa fort. Mer om det kan du läsa under fliken Släphare.

Kort och gott om Lure coursing
  • Prova träningslopp en gång utan krav på medlemskap.
  • Bli medlem i Svenska Vinthundsklubben om du vill fortsätta.
  • Du behöver skaffa godkänd munkorg samt LC täcke.
  • Börja sedan med träningslopp tills det fungerar bra.
  • Därefter kan du köra licenslopp (3st godkända) med din hund.
  • Slutligen Lure coursing prov/tävling där hunden kan vinna cert.
 Tips på några länkar och Facebookgrupper 

Licenslopp

På filmen nedan springer Tizzel Fidelio Of Kaspar ”Fidde” ett licenslopp i Katrineholm. Agrião De Viamonte ”Mozart”, som redan har licens, ställde upp som stödhund i loppet.

LC prov (tävlingslopp)

Här är det LC prov i Norberg och Fidde tar sitt första cert. Man kan följa honom och Björkbygdens Blomsterälvan Rosetta ”Ettan” under större delen av loppet. Som ni hör så ylar väntande hundar av
iver på att få starta efter Fidde och Ettan.English