Lure Coursing

Lure coursing – en älskad aktivitet

Lure coursing är en form av simulerad harjakt där hunden jagar en ”trasa” över ett öppet fält. För podengon, som i sitt hemland Portugal ofta används för jakt på främst kaniner, kan Lure coursing vara en absolut favoritaktivitet. Vi har träffat flera som tjuter högt av glädje direkt de hör ljudet av linan som kör trasan runt banan, bland annat vår tidigare podengo Fidde som till och med blir svår att hålla så fort han bara hör fyrhjulingen starta för att dra ut trasan till nästa lopp.

Linan med trasan i ena änden läggs ut runt 10-15 trissor i marken och därefter drar en motor in trasan/haren som jagas av två hundar i varje lopp. ”Haren” gör kast åt olika håll precis som en riktig hare skulle göra för att komma undan. Under ett Lure coursingprov springer hundarna två lopp samma dag. Hur hundarna springer och hur de jagar haren observeras av domare på banan.

Bedömningen och poängsättning görs utifrån fem kriterier; uthållighet, rörlighet, entusiasm, följsamhet och fart. Den hund som får högst poäng sammanlagt blir bäst placerad.

 


Hur börjar jag?

Först och främst måste din hund vara fyllda 12 månader, men du kan börja träna den hemma redan som valp genom att dra en trasa/plastremsor i ett snöre på golvet som en lek. Om den fyllt 1 år börjar du med att ta din hund till ett träningstillfälle. Du får prova på en gång utan att vara medlem, därefter behöver du bli medlem i Svenska Vinthundsklubben. Observera att alla hundar som deltar vid träningar eller prov måste bära munkorg, du kan kontakta en Lure coursing klubb för att få hjälp med det.
Under rubriken Vilken utrustning behöver jag? kan du läsa mer om hur du tränar din hund att ha munkorg innan ni provar ett lopp.

När din hund sprungit ett antal träningslopp och visat att den är fokuserad på att jaga trasan samt kan springa med en annan hund, kanske du vill gå vidare och låta hunden springa licenslopp. Licensloppen springer hunden vid träning inför en licensgivare som avgör om hunden springer godkänt.

 

När kan min hund börja tävla?

Efter tre godkända licenslopp, inför två olika licensgivare, har hunden fått sin licens för att få delta i lure coursingprov där den har chans att ta certifikat och i slutänden ett championat. Observera dock att hunden måste springa mot en annan hund av samma ras för att kunna få cert.

 

Vilken utrustning behöver jag?

Hunden behöver ha en speciell munkorg som är godkänd för Lure Coursing, den är utformad så att hunden kan andas/flåsa ordentligt med öppet gap vilket de måste kunna under och efter ett lopp. Du kan alltså inte köpa en ”vanlig” munkorg i Zoo-/hundbutiken. Endast ett fåtal modeller är godkända för LC, och tips på leverantör hittar du längre ner här på sidan, under rubriken Utrustning – Här kan du köpa munkorg och täcke.

Tänk också på att hunden oftast behöver vänjas vid att ha munkorg, träna den gärna därför med just en munkorg för LC, exempelvis den australienska modellen, se bild nedan, som kan kännas lite friare. Låt hunden bekanta sig med munkorgen hemma först, och kanske på några promenader, så vänjer den sig innan ett LC lopp.
Du behöver också två LC täcken (en liten ”väst”), ett rött respektive ett vitt, om du vill köra licenslopp eller LC prov med din hund.

 

 

Var kan jag läsa mer om hur Lure coursing fungerar?

www.svvklc.se finns all information du behöver för att börja med Lure coursing, där hittar du även kalender för träningar och LC prov.


Vad är släphare respektive rundbana?

Släphare är ett annat, liknande sätt att träna hundar som gillar att springa fort. Även här är trasan fäst vid en lina som dras in av en motor, men på en raksträcka.
I Stockholm finns till exempel släphareträning i Jordbro samt unghundsträningen på Åkers Kanal Greyhound Park i Åkersberga. På den sistnämnda kan man även prova på rundbana där haren löper i en räls invändigt om banan.

 

Kort och gott om Lure coursing:

  • Prova träningslopp en gång utan krav på medlemskap.
  • Bli medlem i Svenska Vinthundsklubben om du vill fortsätta.
  • Du behöver skaffa godkänd munkorg samt LC täcke.
  • Börja sedan med träningslopp tills det fungerar bra.
  • Därefter kan du köra licenslopp (3st godkända) med din hund.
  • Slutligen Lure coursing prov/tävling där hunden kan vinna cert.
  • När hunden fått 3 cert på nationellt LC prov under minst två kalenderår, samt har lägst Good eller
    2:a pris på utställning efter 15 månaders ålder, blir den Lure coursing champion.

 

 Tips på några länkar och Facebookgrupper 

 


Utrustning – Här kan du köpa godkänd munkorg och täcke:

Hot Isle (gå in under rubriken LC-täcken/Munkorgar)

 

Släphareträning

Här är ett exempel på släphareträning. En portabel maskin tas med ut till ett sandfält där ”haren” körs
på en raksträcka. Här är det Jomgarden´s Zwip Pequeno som sätter full fart.

 

Se även den fartfyllda filmen från släpharedagen.

 

Licenslopp

På filmen nedan springer Tizzel Fidelio Of Kaspar ”Fidde” ett licenslopp i Katrineholm. Agrião De
Viamonte ”Mozart”, som redan har licens, ställde upp som stödhund i loppet.

 

 

LC prov (tävlingslopp)

Här är det LC prov i Norberg och Fidde tar sitt första cert. Man kan följa honom och Björkbygdens
Blomsterälvan Rosetta ”Ettan” under större delen av loppet. Som ni hör så ylar väntande hundar av
iver på att få starta efter Fidde och Ettan.

 

 

Ett sätt att träna LC hemma

LC är något som de allra flesta av våra fyrbenta älskar vilket ni både kan se och höra på filmen där
Fidde och hans hundsyskon får jaga trasan som hans husse så fiffigt satt bakom en radiostyrd bil.
Fidde tjuter av glädje och hans hundsyskon tjuter av iver i väntan på sin tur.