Om rasen Podengo Portugues

Lite kort om rasen Podengo Portugues

Här hittar du lite information om rasen Podengo Portugues. Podengon är Portugals nationalras. Det är en urhund som från början härstammar från Egyptens faraohund. I Portugal är den känd sedan slutet på 1100-talet. Podengon används till bland annat till jakt på kanin, vildsvin mm, råttfångare och larmare på gårdarna, men också som sällskap.

Som du kan se på bilderna finns podengon i 6 olika raser fördelat på tre storlekar med två pälstyper. Storlekarna är Pequeno/liten 20-30cm 4-6 kg, Medio/mellan 40-54 cm 16-20 kg, och Grande/stor 55-70 cm 20-30 kg, och pälstyperna är Liso/släthårig respektive Cerdoso/strävhårig.

Rasen är aktiv med mycket energi. Det är en robust och allround ras som därför med framgång kan användas till olika aktiviteter, exempelvis Agility, Viltspår, Nosework och Lure Coursing. Det sistnämnda är en form av jakt på konstgjord kanin (trasa).

Pälsvård

Podengons päls är väldigt lättskött och kräver ingen speciell vård. Den strävhåriga behöver inte trimmas, men många plockar på- och framför öronen respektive framför ögonen om hunden är väldigt pälsig.

Färger

Färgerna hos Podengo Portugues skall vara gul, fawn, i alla nyanser från ljust till mycket mörkt med eller utan vita tecken eller ha vit grundfärg med fläckar i beskrivna färger. Hos den lilla podengon accepteras även följande färger, men de är inte eftersträvansvärda; svart eller brun med eller utan vita tecken eller vit grundfärg med fläckar i dessa färger. Färg som är brindle, svart med tanteckning, trefärgad eller helt vit är inte godkända.

Läs gärna Åke Esperis fina artikel  Podengo Portugues en färgstark hundras nedan. Trefärgade samt svart med tanteckning kan du läsa mer om i Tantecknade och trefärgade små podengos nedan.

Smått & Gott om podengon

Podengon tillhör grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp, och ingår i Svenska Vinthundsklubben. De får därför vara med i Lure Coursing, något som många podengos verkligen älskar och blir riktigt duktiga i. Vid ett LC prov bedöms hunden utifrån fem kriterier; uthållighet, rörlighet, entusiasm, följsamhet och fart. Dessa poängsätts och hundar med högst sammanlagda poäng blir bäst placerade och erhåller cert. Utifrån vissa kriterier kan hunden också bli officiell Lure Coursing champion.

Länkar

Mer om Lure Coursing, rasen, aktiviteter, podengoklubbar mm hittar du under fliken Länkar.

Stort tack till Mary Kvarnström, Åke Esperi, Monika Johansson, Mimi Albrecht, Irene Öberg, Eija Tammi, Carol Cheney och Tuija Kotka-Ritavuori som hjälpt oss med bilderna.

De hundar som visas här på sidan är:

Pequeno Liso: Feuer Frei Jägermeister ”Ressu”
Pequeno Cerdoso: Krullets Kalle ”Kenzo”
Medio Liso: Epico Da Aquae Flaviae ”Epico”
Medio Cerdoso: Irdalens Spellbound ”Freddie”
Grande Liso: Camaro do Vale de Fermedo ”Camaro”
Grande Cerdoso: Alvao Do Alto Da Cideira ”Alvao”English