Föreläsningar

Utöver promenader och andra aktiviteter försöker vi även anordna intressanta föreläsningar, både via Zoom som vi också använt för webmöte med uppfödare, men framöver även live. Vi försöker variera innehållen och tar gärna emot förslag på både ämnen och föreläsare.
Nedan ser du exempel på föreläsningar vi haft.

Mentalitet och BPH

Anne-Chaterine ”Ankan” Edoff, från SKK´s Mentalpoolen, pratade om mentalitet och BPH (Beteende – och personlighetsbeskrivning hund), ett viktigt ämne. Efter föreläsningen gavs deltagarna även möjligheten att ställa frågor till Ankan.

Hundproblem eller Problemhund

Eftersom beteende var ett viktigt och efterfrågat ämne bjöd vi åter in Anne-Chaterine ”Ankan” Edoff från SKK´s Mentalpoolen. En ”hundbeteendeorienterad” kväll där vi diskuterade om det verkligen var hunden som var problemet i olika situationer, eller kunde det vara vi ägare? En föreläsning som var uppskattad av deltagarna.

Rasspecifik föreläsning

En efterfrågad föreläsning där Darlene Devaney berättade om rasen Podengo Portugues. Darlene var, tillsammans med sin make Elliot Washor, en av dem som grundade den amerikanska klubben Portuguese Podengo Pequenos of America (PPPA) 2009. Darlene slutförde alla AKC´s (American
Kennel Club) krav för att få rasen godkänd i USA, och har sedan importen av sin första Podengo Donzela arbetat för ”Podengovärlden” i USA.

Darlene har ett nära samarbete med, och besöker ofta, den portugisiska podengoklubben och dess uppfödare i Portugal. Under föreläsningen berättade Darlene om det mesta som berör rasen, samt visade en mängd bilder på exempelvis hur en podengo ska se ut, respektive inte se ut, enligt rasstandarden. En intressant föreläsning som drog närmare 50 åhörare.

BPH – Zoom möte för uppfödare

En tid efter föreläsningen Mentalitet och BPH bjöds uppfödarna i Podengo Friends in till ett möte om BPH med Anne-Chaterine ”Ankan” Edoff från SKK´s Mentalpool. ”Ankan” som har lång erfarenhet i ämnet gick igenom BPH resultatet som idag finns sammanställt för vår ras, även om underlaget inte är så stort. En dialog med uppfödarna där Ankan också berättade hur man tolkar och kan använda resultatet i avelsarbetet.

Hundens och människan relation

I programmet för Podengo Friends Sommarevent i juni 2022 ingick föreläsningen Hunden och människans relation med Ulrika Claeson Månsson. Dessvärre blev Ulrika akut sjuk samma morgon men det löstes i alla fall genom en förinspelad version av föreläsningen.

Ulrika C Månsson är hundpsykolog med mångårig erfarenhet av hund och uppfödning. Hon var den som grundade Skövde Hundskola och hon sitter i kommittén för MH frågor i både Svenska Schnauzer Pincherklubben, SSPK och Dvärgschnauzerringen. Hennes föreläsning Hunden och människans relation handlar om vad som gjorde att vi skaffade vår hund och hur vi behandlar den schyst i vår relation.

English