Viltspår

Viltspår

Viltspår är något som din hund kommer att tycka är bland det roligaste ni har gjort tillsammans! Det är det naturligaste som en hund kan göra med sin förare.
Viltspårandet stärker sambandet och tilliten mellan hund och förare, och är ett enkelt sätt att tillfredsställa din hunds behov av stimulans och energitömning.

 

Vad är viltspår?

En godkänd viltspårhund används för att spåra upp, ett så kallat eftersök, ett viltdjur som exempelvis skadats vid en trafikolycka eller jakt och kanske ligger i skogen och lider. Det är då viktigt att hunden snabbt hittar djuret så att viltvårdaren kan avsluta djurets lidande.
Självklart kan man bara köra viltspår som en rolig aktivitet med sin hund, om man inte vill gå på eftersök. Viltspår är ett utmärkt sätt att stärka din hunds självförtroende. Oavsett så är det bästa att gå en viltspårkurs för att både du och din hund ska lära er rätt grunder.

 

Hur börjar jag?

Anlagsklass – De flesta av Svenska Kennelklubbens jaktklubbar anordnar kurser och prov i viltspår. Man börjar med en så kallad Anlagskurs som är en nybörjarkurs för dig som aldrig spårat förut, eller bara provat på. På anlagskursen lär du dig hur du lägger spår samt hur du läser din hund i spåret. Efter anlagskursen kan du göra ett viltspårprov med din hund för en behörig domare.

 

 

I filmen nedan kan du se små klipp där några podengoekipage tränar spårning.

 

Om jag vill fortsätta?

Öppen klass – Om din hund fått bedömningen godkänd på provet i anlagsklassen kan ni gå fortsättningskursen Öppen klass. Den är för dig som vill lära dig mer om viltspår, eller eventuellt utmana dig själv och din hund mot ett viltspårchampionat. Efter Öppenklasskursen kan du göra viltspårprov med din hund för en behörig domare.

 

Viltspårchampionat

Championat – För den som siktar mot ett viltspårchampionat krävs att hunden tilldelats 3 st första pris (1:a) på viltspårprov i Öppen klass, för minst två olika domare. För hanhundar krävs också ett intyg om godkänd testikelstatus.

Utöver det finns en del generella regler som exempelvis att hunden ska vara ID märkt och så vidare, under rubriken Regler för viltspårprov lite längre ner på sidan hittar du en sammanställning av reglerna.

 

Finns det någon fortsättning efter Öppen klass?

Elitspår – är en ny tävlingsgren i Sverige. En kurs i elitspår vänder sig till dig som verkligen vill utmana dig och din hund i spåret.

 

Får alla hundar delta i viltspårprov?

Alla jakthundsklubbar inom SKK kan arrangera viltspårprov och proven är öppna för alla raser, även för oregistrerade hundar som innehar tävlingslicens.

Om du har en oregistrerad hund/blandras behöver du beställa en tävlingslicens för att delta, det gör du enkelt från SKK.

 

Vilken utrustning behövs för att börja med viltspår?

Det kan förstås vara lite olika beroende på vilken utbildare du går kurs hos, men nedanstående är exempel på vad det kan vara:

• en bra sele som sitter skönt på hunden
• en spårlina (max 10 meter)
• riktigt gott belöningsgodis (små burkar blöt kattmat, t.ex Sheba är en höjdare)
• 20 tal klädnypor (till att göra snitslar)

Då vi gick kursen arrangerad av ViLT-spårarna fick vi både blod, klöv och snitslar av kursledaren så vi kunde fortsätta träna hemma mellan och efter kursen.

 

Tävla/göra prov

Om du vill gå en kurs som är meriterande är vårt tips att du förvissar dig om att du går kurs för en auktoriserad viltspårdomare som du kan göra prov för, alternativt att utbildaren har en sådan att tillgå i samband med kursen. Det finns gott om viltspårkurser, men långt ifrån alla är meriterande.

 

Vi samarbetar med ViLT-spårarna

Vi samarbetar sedan några år tillbaka med ViLT-spårarna och Lena Lundin i spetsen. Vi, liksom flera podengovänner, har gått kurser för Lena, vilken vi varmt kan rekommendera. Lena, som även är auktoriserad viltspårdomare, har ett härligt sätt att med humor och värme, på ett rakt och tydligt vis, lära ut samt stötta både två- och fyrbenta kursdeltagare. Hon har en förmåga att se den som behöver lite extra stöttning, och har hjälpt ca 300 ekipage till ett viltspårchampionat! Då vi via vår gruppsida sökte efter någon som kunde hålla viltspårkurs var det flertal medlemmar som direkt rekommenderade Lena, nu då vi har gått kursen förstår vi varför. Lena och Tina på ViLT-spårarna hittar man via deras hemsida,
www.viltspararna.se

 

Regler för viltspårprov

Om du klickar på bilden nedan kommer du till Svenska Kennelklubbens regler för viltspårprov.