Släphare

Släphare

Släphare är precis som Lure Coursing en form av simulerad harjakt där hunden jagar en ”trasa”, det är ett roligt sätt att aktivera hundar som gillar att springa eller jaga. Skillnaden mellan de olika formerna är att vid Lure Coursing läggs linan med trasan ut runt ca 10-15 trissor på ett öppet fält så att ”haren” skuttar hit och dit då hunden jagar den, medan man vid släphare kör trasan i en lina rakt fram i exempelvis ett sandtag eller på en hundkapplöpningsbana.

 

 

På kapplöpningsbanan finns även en mekanisk ”hare” som går på en räls runt banans insida, då springer hundarna längre sträcka inklusive kurvor. För att få springa efter den mekaniska haren måste hunden ha fyllt 12 månader.

En annan skillnad är också att hundarna vid släphareträning inte behöver ha munkorg, vilket är ett krav vid Lure Coursing.

 

Hur börjar jag med släphare?

Börja med att leka och kampa med trasor redan då hunden är liten. När den är lite större kan du börja med släphare.

 

Kan jag köra både släphare och Lure Coursing?

Det går alldeles utmärkt. Släphare är också jättebra att börja med för dig som är intresserad av Lure Coursing, bland annat för att det vid släphare på rakbana är lite lättare att bygga upp hundens intresse för att jaga trasan. När de väl har fått upp intresset brukar det vara lite lättare med både munkorg och att springa på LC fält eftersom hunden redan lärt sig fokusera på att jaga trasan.

 

Hur går det till?

Vid släphare står en person med hunden vid starten och släpper så snart haren kört igång. Hunden har då varken halsband eller sele på sig när den släpps. Vid slutet står sedan en annan person, det brukar fungera bäst med husse eller matte vid målet, och tar emot hunden.

En hund som varit på träningar och är van kan även starta i box, vilket innebär att hunden går in i en box vars lucka öppnas då haren körs igång.

 

 

Var kan jag träna/köra släphare?

Det finns ett antal kapplöpningssällskap med banor runt om i landet, se länkar nedan. Ta kontakt med respektive bana för att fråga om nybörjarträning, träningstider etc.

 

Kapplöpningssällskap – Banorna ligger på följande orter

Stockholms Hunkapplöpningssällskap – Stockholm

Cimbria HK – Simrishamn

Gästrike Hundkapplöpningssällskap – Järbo

Göteborgs Hundkapplöpningsklubb – Alingsås

Midlanda Hundkapplöpningsklubb – Sundsvall

Norrbottens Hundkapp – Älvsbyn

Sjuhäradsbygdens Hundkapplöpningssällskap – Borås

Skellefteå Hundkapp – Skellefteå

Västerås Hundkapp – Västerås

Örebro & Norrköpings Hundkapplöpningssällskap – Örebro

 

Vilken utrustning behövs för att köra släphare?

För släphare behövs ingen särskild utrustning annat än att du har med dig två halsband/selar/koppel, ett för den som släpper hunden och ett för den som fångar upp hunden vid ”mål”.

 

Vad mer behöver jag tänka på?

Hunden behöver vara i god form, det vill säga frisk, skadefri och ha en god grundkondition. Den ska ha giltiga vaccinationer enligt SKK´s gällande regler för träning/tävling. Det är också viktigt att värma upp hunden innan träningen, liksom varva ner den efter att den sprungit, detta för att minimera risk för sträckning och skador.

 

En fartfylld och rolig släpharedag för podengovänner.

 

En lördag i september abonnerades banan Greyhound Park i Åkersberga exklusivt för podengos. Eva Mittler, kennel Picdebest, var den som kom med idén, bokade banan och arrangerade dagen tillsammans med Podengo Friends Sweden.

Ett 20 tal fyrbenta och 30 tal tvåbenta hade en fartfylld och kul dag tillsammans på Greyhound Park, det var underbart att se hur roligt vovvarna verkligen tyckte att det var att springa efter trasan, eller till husse och matte, trots att de flesta av dem aldrig hade provat släphare förut. Visst, några hundar var kanske tveksamma i början och behövde vända tillbaka för att kolla att husse stod kvar, någon hund ville hellre mingla med publiken, och någon hund tyckte banan var för kort och tog sig en längre tur, men vad gjorde det en sån här rolig dag.
Fin hjälp fick vi alla av funktionärerna Katja och Agge från Stockholms Hundkapplöpningssällskap, som ansvarade för banan.

Dagen inkluderade gemensam lunch och ett lotteri med en mängd fina priser till stor del skänkta av Eva Mittler. Lotteriet inbringade 2000 kronor vilket skänktes i sin helhet till Hundstallet respektive Svenska Djurambulansen.

Fyra lopp var blev det för dem som ville innan vi avslutade dagen med ett glas bubbel och utdelning av små goodiebags till alla duktiga deltagare. Kort och gott, en väldigt lyckad dag i härligt umgänge, många trevliga samtal och glada podengos!

 

 

Ett litet bildgalleri från släphardagen

Nedan ett litet axplock av bilder tagna av Sara Schoultz, Sophie Roivas, Vanessa Fristedt och Podengo Friends.