Släphare

Släphare är precis som Lure Coursing en form av simulerad harjakt där hunden jagar en ”trasa”, det är ett roligt sätt att aktivera hundar som gillar att springa eller jaga. Skillnaden mellan de olika formerna är att vid Lure Coursing läggs linan med trasan ut runt ca 10-15 trissor på ett öppet fält så att ”haren” skuttar hit och dit då hunden jagar den, medan man vid släphare kör trasan i en lina rakt fram i exempelvis ett sandtag eller på en hundkapplöpningsbana.

På kapplöpningsbanan finns även en mekanisk ”hare” som går på en räls runt banans insida, då springer hundarna längre sträcka inklusive kurvor. För att få springa efter den mekaniska haren måste hunden ha fyllt 12 månader. En annan skillnad är också att hundarna vid släphareträning inte behöver ha munkorg, vilket är ett krav vid Lure Coursing.

Hur börjar jag med släphare?

Börja med att leka och kampa med trasor redan då hunden är liten. När den är lite större kan du börja med släphareträning.

Kan jag köra både släphare och Lure Coursing?

Det går alldeles utmärkt. Släphare är också jättebra att börja med för dig som är intresserad av Lure Coursing, bland annat för att det vid släphare på rakbana är lite lättare att bygga upp hundens intresse för att jaga trasan. När den väl har fått upp intresset brukar det vara lite lättare med både munkorg och att springa på LC fält eftersom hunden redan lärt sig fokusera på att jaga trasan.

Hur går det till?

Vid släphare står en person med hunden vid starten och släpper så snart haren kört igång. Vid slutet står sedan en annan person, det brukar fungera bäst med husse eller matte vid målet, och tar emot hunden.

En hund som varit på träningar och är van kan även starta i box, vilket innebär att hunden går in i en box vars lucka öppnas då haren körs igång.

Var kan jag träna/köra släphare?

Där intresse finns försöker Podengo Friends anordna så kallade släpharedagar någon gång per år. Du kan läsa mer om det längst ner på sidan. Utöver det finns ett antal kapplöpningssällskap med banor runt om i landet, se länkar nedan. Ta kontakt med respektive bana för att fråga om nybörjarträning, träningstider etc.

Kapplöpningssällskap – Banorna ligger på följande orter:

Stockholms Hunkapplöpningssällskap – Stockholm

Cimbria HK – Simrishamn

Gästrike Hundkapplöpningssällskap – Järbo

Göteborgs Hundkapplöpningsklubb – Alingsås

Midlanda Hundkapplöpningsklubb – Sundsvall

Norrbottens Hundkapp – Älvsbyn

7HS och Borås Greyhound Park – Borås

Skellefteå Hundkapp – Skellefteå

Västerås Hundkapp – Västerås

Örebro Hundkapplöpning – Örebro

Vilken utrustning behövs för att köra släphare?

För släphare behövs ingen särskild utrustning annat än att du har med dig två halsband/selar/koppel, ett för den som släpper hunden och ett för den som fångar upp hunden vid ”mål”.

Vad mer behöver jag tänka på?

Hunden behöver vara i god form, det vill säga frisk, skadefri och ha en god grundkondition. Den ska ha giltiga vaccinationer enligt SKK´s gällande regler för träning/tävling. Det är också viktigt att värma upp hunden innan träningen, liksom varva ner den efter att den sprungit, detta för att minimera risk för sträckning och skador.

Roliga dagar för podengovänner

Släphare 2019

Släphare 2021

Vi har som mål att hyra banan Greyhound Park i Åkersberga exklusivt för podengovänner 1 gång per år, i skrivande stund blir det för tredje året. Under 2022 bokades även banan i Borås respektive Simrishamn för våra podengovänner söderut, lika uppskattat som i Stockholm. Eva Mittler, var den som först kom med idén, bokar banan i Åkersberga och arrangerar Podengo Friends Släpharedag i Stockholm tillsammans med oss.

Det är underbart att se hur roligt vovvarna verkligen tycker att det är att springa efter trasan, eller till husse och matte, trots att de flesta av dem aldrig har provat släphare förut. Visst, några hundar kan vara lite tveksamma, och vända tillbaka för att kolla att husse/matte står kvar, någon hund vill hellre mingla med publiken, och någon hund har tyckt att banan var för kort och tog sig en längre tur, men vad gör det såna här roliga dagar.
Suverän hjälp har alla deltagare fått av funktionärerna på de olika banorna.

Två lopp var, ibland tre, brukar det bli och däremellan har vi en trevlig lunch tillsammans. Lyckade dagar i härligt umgänge, många trevliga samtal och glada podengos!

Nedan ett litet axplock av bilder från våra släpharedagar.

English