Hundhälsa övrigt

På den här sidan tänkte vi dela med oss av lite övrigt som har med hundens hälsa och välmående att göra, inte specifikt bundet till rasen Podengo Portugues. Det kan vara information och tips från veterinär, hundpsykolog, uppfödare, med flera. Sidan fyller vi på vartefter vi hittar nya ämnen eller får in fler tips.
Tandhälsa

Vid flera tillfällen har vi hört om podengos (och andra raser förstås) med tandproblem, ex tandlossning där man fått operera bort många av tänderna. Tidigare gjorde vi en intervju med veterinären Per Eksell, XL vet i Örbyhus, som gav fakta och bra tips på att ta hand om hundens tandhälsa. XL vet vann förresten utmärkelsen Årets veterinärklinik 2017!

Per berättade bland annat att det är ett vanligt problem med dålig tandhälsa hos hundar, och att mycket beror på okunskap hos oss ägare när det gäller tandvård. Om det mjuka som kallas för plack, det vill säga en mjuk beläggning på tänderna, inte borstas bort utan får sitta kvar så bildas tandsten. Tas inte tandstenen i sin tur bort kan hunden få s k gingivit (tandköttsinflammation).

Går hunden omkring med detta länge så finns en risk för att bakterierna kommer in i kroppen när hunden sväljer. Dessa bakterier är farliga för olika organ som till exempel njurar, lever och hjärta och kan orsaka allvarliga sjukdomar. Bakterierna kan även leda till tandlossning. Det är därför viktigare än man tror att sköta hundens tänder. Och då inte med dentastix eller annat som lovar mycket i reklamen.

I Podengo Friends Magazine nr 1-2021 kan du läsa en längre artikel där Per berättar om hundens tandhälsa, varför det är viktigt att man sköter den, och hur man gör det.Kastrering

Kastrering kan vara ett känsligt ämne berättar hundpsykologen Ulrika C Månsson som tillsammans med en veterinär har rest runt och föreläst om det. Ulrika berättar att åsikterna går isär. Ägaren får inte alltid all information den behöver inför sitt beslut, snarare påverkas till det. Det som upplevs som problem med hanhunden, och tror sig lösas med kastrering, kan i stället förvärra beteendet och bli en stor besvikelse för ägaren.

Efter att vi publicerat en artikel i Podengo Friends fick vi en hel del positiva reaktioner över att vi tog upp ämnet. En hanhundsägare var dessutom väldigt tacksam då denne efter artikeln i stället för operativt ingrepp valde att prova kemisk kastrering. Hunden blev väldigt förändrad, på ett negativt sätt, och ägaren var tacksam över att de inte hade gjort det operativa ingreppet som är oåterkalleligt.  

Ulrika påpekar flera gånger att hon inte kan säga vad som är rätt eller fel – det är upp till oss ägare att bestämma, men hon vill att vi ska få all information innan vi tar ett beslut.

I Podengo Friends Magazine nr 2-2020 kan du läsa hela artikeln som heter Kastrering – ett nödvändigt ont eller onödigt ingrepp.

English