Tematräffar

Ibland har vi podengoträffar med ett speciellt tema. Det kan vara att vi anordnar en ”prova på dag” med tanken att, förutom att ha kul tillsammans, få prova en aktivitet innan man vet om man vill anmäla sig till en kurs. Här ser du exempel på några av de tematräffar vi anordnat, och scrollar du ner kan du läsa mer om dem. Fler tematräffar blir det framöver.

På mobil eller surfplatta, svep med fingret på bilden för att bläddra. På dator, peka på bilden för att få fram blädderpilar.

Ringträning

För dem som är lite nyfikna men oerfarna på det här med utställning så har vi ordnat flera träffar med detta tema. Senaste gången var ute vid Rosersbergs slott där Annika Björkman, Björkbydens kennel, tillsammans med Eva Mittler höll en ringträning för podengovänner. Annika, som är auktoriserad ringsekreterare, och Eva berättade om grunderna, dvs hur går man i ringen, hur visar man upp hunden för domaren, vad händer uppe på bordet, vad säger och gör domaren, vad betyder alla färglappar och rosetter som visas, och så vidare. Det blev också praktisk träning där alla fick prova på att gå i ringen samt visa sin hund på bordet. En riktigt lärorik och trevlig dag som vi hoppas gjorde att de som inte ställt ut förut nu ska känna sig trygga att visa sin hund i ringen!

Aktivitetspromenad

Det här är något som vår aktivitetsledare Eva Mittler är riktigt duktig på. Under en aktivitetspromenad ger man hunden både motion, stimulans, balansträning och stärkt självförtroende. Evas syfte är att ge deltagarna tips på hur man på ett enkelt sätt kan aktivera hunden under promenaderna, och man kan egentligen stoppa in vilka moment man vill beroende på vad man hittar under promenadvägen. Här är några förslag.
Leta godis i trädstam, där du sätter små godisbitar i barken på träden så att hunden får leta både högt och lågt. Balansera på nedfallna träd, Cavaletti, pinnar på marken som ska gå över utan att rubba dem. Bänken, hunden har framtassarna på bänken och baktassarna på backen och ska flytta sig i sidled fram och tillbaka. Stenen, där hunden ska hoppa upp och sen krypa ner, samt ett moment där den ska backa upp på stenen. Hundmöte, alla deltagare ställer sig på rad med sina hundar och en och en får sedan gå slalom emellan ekipagen. Här tränas fokus och att mötas utan gruff. Leta utslängt godis, är väl den övning hundarna tycker är roligast och bra belöning som avslutning. Belöningen för hussar och mattar, förutom att de får en nöjd och trött hund med sig hem, var att få avnjuta en god lunch i den härliga gläntan.

Spårarbete

Podengon älskar att jobba med sin nos så vi har anordnat lite olika ”prova på” varianter av spåraktivitet, Ett exempel är Personspår där Susanne Pärson från Krullets kennel lärde oss grunderna samt visade hur vi lägger spår, i detta fall med hundens favoritleksak i slutet av spåret. Det var så roligt att se hur duktiga både hundar, hussar och mattar var, här väckte Sussie absolut ett intresse. Så spårning i olika former har vi därefter fortsatt att anordna kurser i tillsammans med olika samarbetspartners. Du kan läsa mer om dem under fliken Aktiviteter.

Hunderbanan

Hunderbanan i Norrtälje är uppbyggd i vacker skogsmiljö. Det är en bana med olika stationer som kräver fokusering, ibland balans och mod, av hunden. Tanken är att stärka hundens självförtroende och att ge hundägaren lite övningar att ta med sig hem i vardagen. Vi har bokat banan flera gånger bara för Podengo Friends och det har blivit en härlig uppslutning. Det är både spännande och roligt att se hundarna ta sig igenom stationerna, ibland med viss tvekan men med stöd av husse eller matte. På en del stationer har vi hjälpts åt att stötta och locka varandras hundar att våga ta steget, och det är inte utan att vi ägare blir riktigt stolta över våra pälsklingar. Ett glatt gäng podengovänner med hundar som haft kul dagar på banan.

Studiebesök på Hundstallet

Studiebesök på Hundstallet i Stockholm Hur fungerar det på Hundstallet? Var kommer hundarna ifrån? Kan man bli volontär där, eller vara jourhem på helgerna? Den här dagen hade vi bokat ett studiebesök på Hundstallet, exklusivt för Podengo Friends. Petter, hundpsykolog och problemhundsutredare, var då en av de ansvariga på stallet och tog emot oss under en eftermiddag och berättade om verksamheten. Utöver all information vi fick under en trevlig fikastund så visades vi sedan även runt i lokalerna och fick besöka hundstallarna. Ett riktigt intressant studiebesök som avslutades med att vi skänkte pengar till verksamheten, och att säkerligen flertalet av oss blev medlemmar/givare.

Aktivitetsdag i Hundhall

Tematräff Hundaktiviteter sponsrades av Krullets kennel som bjöd in till en riktigt kul aktivitetsdag i Haninge Hundhall. Susanne Pärson, som är utbildad instruktör i både agility och rallylydnad, visade oss grunderna i dessa och sen fick vi alla prova på. Det blev en hel del skratt vid en del moment, som exempelvis när en husse kröp långt in i tunneln för att möta sin något tveksamma podengo som Susanne så mjukt och tålmodigt lockat in i tunnelns andra ände. Det var också roligt att se både hundarnas och ägarnas stolthet och glädje när man lyckades i de moment som hunden först tyckte var läskigt. Att det var en mycket uppskattad aktivitetsdag märktes på det stora antal deltagare som kom till träffen. Stort tack Åke och Susanne, Krullets kennel, för att ni bjöd på en kanondag!

English