Inför valpköpet

 

Att bli med podengo

Podengon är en härlig ras och det är bra att läsa på om den inför ett valpköp.

 

Hur är rasen, vad bör man tänka på innan valpköp?

De är individer precis som vi människor, och det kan skilja mycket mellan dem. Det man kan tänka på är att rasen är en urhund med mycket energi, och den uppskattar ett aktivt liv med sin ägare. Podengon är ursprungligen en jakthund och man bör även vara medveten om dess jaktinstinkt, som självklart kan vara av olika grad hos individerna. Podengon vill ha koll på sin omgivning och talar gärna om för sin ägare om den ser/hör något som bör uppmärksammas.

Podengon är en trogen kamrat. De är glada, mycket lättlärda och framgångsrika inom aktiviteter som ger dem utlopp för sin energi. Och självklart en underbar och rolig sällskapshund.

Du kan läsa mer om rasen under fliken Om rasen.

 

Vad sägs om rasens hälsa?

Podengon är i grunden en mycket frisk och långlivad ras, dock finns några fall av Patellaluxation, Legg Perthes, CECS och PRA. Flera av dessa sjukdomar kan dock förhindras genom sund avel, både Svenska Kennelklubben och rasklubben har rekommendationer och avelsstrategier för detta.

Som valpköpare kan du vara aktiv när du ska välja från vilken uppfödare du vill köpa din valp. Var inte rädd för att ställa frågor – en seriös uppfödare svarar gärna. Fråga exempelvis om uppfödaren är ansluten till rasklubben, men framförallt till Svenska Kennelklubben, om de följer deras rekommendationer, samt vilka hälsotester de gjort på föräldradjuren. För att en hund ska vara till glädje för sin ägare behöver den få förutsättningar för att vara frisk. Hunden kommer förhoppningsvis vara med dig under många år så då är det bra att ta reda på det man kan från början.

På SKK´s hemsida kan man läsa att många av de vanligaste nedärvbara sjukdomarna registreras av Svenska Kennelklubben och du har därför möjlighet att själv kontrollera att föräldradjuren testats friska genom att söka i SKK Avelsdata respektive SKK Hunddata.

Mer om vad ovanstående sjukdomar innebär kan du läsa om under fliken Podengons hälsa.


Uppfödare

I Sverige finns det enligt SKK´s förteckning närmare 30 uppfödare av rasen Podengo Português. Under fliken Uppfödare här på vår hemsida hittar du många av dem, och även ett antal uppfödare i andra länder. Ett tips är att kontakta, och kanske till och med träffa den/de som föder upp just den sort du är intresserad av, en bra relation med uppfödaren som finns där som stöd även efter valpköpet är en trygghet för dig.

Inför ditt valpköp kan du läsa mer på SKKs hemsida under Att köpa hund.

 

Stort Lycka till med en ny liten familjemedlem!