Inför valpköpet

Att bli med podengo

Podengon är en härlig ras och det är bra att läsa på om den inför ett valpköp. Ställ er själva frågor som ; Passar rasen oss? Vad vill vi göra med hunden? Hur aktiva är vi? Hur är rasens temperament och hälsa? Hur stor hundvana har vi? Är vi hemma tillräckligt mycket så att hunden slipper vara ensam länge? Och så vidare.

Hur är rasen, vad bör man tänka på innan valpköp?

De är individer precis som vi människor, och det kan skilja mycket mellan dem. Det man kan tänka på är att rasen är en urhund med mycket energi, och den uppskattar ett aktivt liv med sin ägare. Podengon är ursprungligen en jakthund och man bör även vara medveten om dess jaktinstinkt, som självklart kan vara av olika grad hos individerna. Podengon vill ha koll på sin omgivning och talar gärna om för sin ägare om den ser/hör något som bör uppmärksammas.

Podengon är en trogen kamrat. De är glada, mycket lättlärda och framgångsrika inom aktiviteter som ger dem utlopp för sin energi. Och självklart en underbar och rolig sällskapshund.

Du kan läsa mer om rasen under fliken Om rasen.

Vad sägs om rasens hälsa?

Podengon är i grunden en mycket frisk och långlivad ras, dock finns några fall av Patellaluxation, Legg Perthes, CECS och PRA. Flera av dessa sjukdomar kan dock förhindras genom sund avel, både Svenska Kennelklubben och rasklubben har rekommendationer och avelsstrategier för detta.

Som valpköpare kan du vara aktiv när du ska välja från vilken uppfödare du vill köpa din valp. Var inte rädd för att ställa frågor – en seriös uppfödare svarar gärna. Fråga exempelvis om uppfödaren är ansluten till rasklubben, men framförallt till Svenska Kennelklubben, om de följer deras rekommendationer, samt vilka hälsotester de gjort på föräldradjuren. För att en hund ska vara till glädje för sin ägare behöver den få förutsättningar för att vara frisk. Hunden kommer förhoppningsvis vara med dig under många år så då är det bra att ta reda på det man kan från början.

På SKK´s hemsida kan man läsa att många av de vanligaste nedärvbara sjukdomarna registreras av Svenska Kennelklubben och du har därför möjlighet att själv kontrollera att föräldradjuren testats friska genom att söka i SKK Avelsdata respektive SKK Hunddata.

Mer om vad ovanstående sjukdomar innebär kan du läsa om under fliken Podengons hälsa.


Vilken uppfödare ska jag välja bland alla?

I Sverige finns det enligt Svenska Kennelklubbens förteckning närmare 30 uppfödare av rasen Podengo Portugues. Under fliken Uppfödare här på vår hemsida hittar du många av dem, och även ett antal uppfödare i andra länder. SKK skriver på sin sida att ”Alla uppfödare och valpar på SKKs Köpahund.se uppfyller SKKs krav men det kan ändå finnas skäl att välja sin uppfödare med omsorg.” På SKKs hemsida finns också mycket bra information inför ditt valpköp. Välj en seriös uppfödare som fokuserar på bra temperament och hälsosamma hundar. En jättebra början, men hur gör man det?
Exempelvis genom att förbereda dig väl. Ta kontakt och prata med olika uppfödare, försök träffa föräldradjuren till den planerade kullen du är intresserad av. Ställ frågor, en seriös uppfödare besvarar dem gärna. Uppfödaren är också skyldig att berätta om det finns något hos föräldradjurens och valparnas hälsa som skulle kunna bli ett problem, exempelvis patella, PRA etc.
Att få en bra relation med sin uppfödare kan också vara ett stort stöd för dig under valpens uppväxt.
Inför ditt valpköp kan du läsa mer på SKKs sida Att köpa hund och på nätet finns bra checklistor.

Vad kostar valpen?

Utöver priset för valpen tillkommer kostnader för mat, tillbehör, försäkring, bilbur och veterinärkostnader mm. När det gäller det sistnämnda har du som valpköpare möjlighet att påverka genom att välja en valp som kommer från friska och hälsotestade föräldradjur. Mer om det kan du läsa på denna sida samt under fliken Podengons hälsa. Självklart finns det aldrig hundraprocentiga garantier att hunden aldrig blir sjuk, men flera sjukdomar, och därmed kostnader, kan undvikas om föräldradjuren är testade för olika sjukdomar.

Stort Lycka till med en ny liten familjemedlem!English