Inför valpköpet

 

Att bli med podengo

Podengon är en härlig ras och det är bra att läsa på om den inför ett valpköp.

 

Hur är rasen, vad bör man tänka på innan valpköp?

De är individer precis som vi människor, och det kan skilja mycket mellan dem. Det man kan tänka på är att rasen är en urhund med mycket energi, och den uppskattar ett aktivt liv med sin ägare. Podengon är ursprungligen en jakthund och man bör även vara medveten om dess jaktinstinkt, som självklart kan vara av olika grad hos individerna. Podengon vill ha koll på sin omgivning och talar gärna om för sin ägare om den ser/hör något som bör uppmärksammas.

Podengon är en trogen kamrat. De är glada, mycket lättlärda och framgångsrika inom aktiviteter som ger dem utlopp för sin energi. Och självklart en underbar och rolig sällskapshund.

Du kan läsa mer om rasen under fliken Om rasen eller på Svenska Podengo Portuguêsklubbens hemsida.

 

Vad sägs om rasens hälsa?

Podengon är i grunden en mycket frisk och långlivad ras. Den är robust byggd och avlad för att kunna vara ute i tuff terräng en hel dag.
Det finns dock några fall av patellaluxation (knäledsfel), Legg Perthes (hötledssjukdom) samt PRA (ögonsjukdom). Det sistnämnda finns i flera varianter men man kan nu DNA testa avelshundarna för två av varianterna för att säkerställa att valparna inte föds med dessa.

Du kan läsa mer om podengons hälsa under fliken Avel & Hälsa på Podengoklubbens hemsida.

 

Uppfödare

I Sverige finns det enligt SKK´s förteckning närmare 30 uppfödare av rasen Podengo Português. Ett tips är att kontakta, och kanske till och med träffa, den/de som föder upp just den sort du är intresserad av.

Var inte rädd för att fråga om kenneln är ansluten till rasklubben, men framförallt till SKK, och följer deras regler, rekommendationer och strategier. Eller att ställa frågor om hundens hälsa, vilka hälsotester kenneln gör och så vidare, det är en trygghet för dig som valpköpare.

Inför ditt valpköp kan du läsa mer på SKKs hemsida under Att köpa hund.

 

Stort Lycka till med en ny liten familjemedlem!