Nosework

Att få använda nosen tycker de allra flesta hundar är spännande.
Nose work grundades i USA och tanken var från början att hjälpa hundar på hundstallar till en mer dräglig tillvaro med hjälp av att aktivering och mental stimulans. En av grundarna, Ron Gaunt, som arbetat med tjänstehundar, upplevde att många hundar har ett stort driv i sig efter att jaga och leta, och om de inte får utlopp för det så anser människor att hunden inte passar in. Genom Nose Work ges hunden en chans att använda sina naturliga instinkter som att jaga och leta. Kontentan av detta blir en trött och nöjd hund.

Vad är Nose Work?

Nosework handlar i första hand om att ha roligt med sin hund, men också om att få en hund som är trött och nöjd efter ett träningspass. Man tränar in hunden på doften, exempelvis i små burkar som man lär hunden nosa på och ökar sedan svårighetsgraden vartefter. Doftkällan placeras på olika underlag, olika höjder, fordon och i lådor och hunden ska tillsammans med sin förare söka efter den specifika doften.
i Sverige använder man tre dofter, eukalyptus, lagerblad och lavendel. Söken görs i olika miljöer både inomhus och utomhus.

För vem är Nosework?

Har du en utåtagerande eller osäker hund kan den få utlopp för sin energi, och samtidigt stärka sitt självförtroende genom nose work. En reaktiv hund får lära sig att fokusera på söket istället för andra hundar. Sporten passar också som aktivering för äldre, eller ”sjukskrivna”, hundar eftersom det är en lugn aktivitet i hundens eget tempo.

Hur lär jag mig och hunden Nose Work?

Ett bra sätt är att gå en kurs för en certifierad NW instruktör/Doftprovsdomare. Alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar. Träningen bygger på glädje och samspel mellan hund och förare. Den grundar sig inte på lydnad utan att hunden ska bli självständig i sitt sökarbete. Hunden för och du följer. Det finns NW 1, NW 2 och NW 3 där man arbetar med de olika dofterna i olika sökmoment.

Vilken utrustning behövs för att börja med Nose Work?

Det behövs ingen särskild utrustning mer än att du har en sele eller fast halsband samt koppel på hunden. Om du ska tävla är halsband med strypfunktion, nosgrimmor eller så kallade ”gå fint”-selar, vars funktion är att dra åt, inte tillåtna. Hunden ska söka i koppel såsom fast koppel, spårlina eller flexikoppel om inget annat bestämts.

Kan man tävla i Nose Work?

Nose Work är en allmän hundsport där alla hundar kan delta och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar. Innan du kan tävla måste du och din hund ha genomfört ett godkänt doftprov för den aktuella klassen. För att delta i officiell Nose Work tävling behöver du också vara medlem i en klubb inom SKK organisationen.

Du kan delta i inofficiella eller officiella tävlingar. Det finns två olika varianter av officiella tävlingar, TSM (Tävling i samtliga moment) och TEM (Tävling i enskilt moment), och båda består av fyra olika sök. TSM innebär att ni gör ett behållarsök, ett inomhussök, ett utomhussök och ett fordonssök. TEM innebär att ni genomför alla söken i ett av momenten tex fyra olika inomhussök.

Vill du också gå kurs i nosework?

Podengo Friends kan anordna kurser i nosework tillsammans med certifierad instruktör, exempelvis Superima Hundutbildning eller Räkna med hunden, och Svantes matte Charlotte Larsson. Samtliga är certifierade NW instruktörer och Doftprovsdomare.

Mer information om Nose Work

Mer information hittar du på Svenska Nose Work Klubbens hemsida. SNWK är en avtalsansluten hundklubb under Svenska Kennelklubbens organisation.

 

English